Wat gebeurt er

Dag 1 

Moederpoes is krols en is naar de dekkater gebracht. 

De eerste dekkingen hebben plaatsgevonden en hebben een eisprong veroorzaakt. Dit gebeurd meestal tussen de 24 en 36 uur na een dekking. 

 

Dag 2   

De spermacellen van de kater bereiken de eileiders van de poes. 

Dag 3 t/m 5

De spermacellen en eicellen komen elkaar tegen en smelten samen en de bevruchte eicel gaat op weg naar de baarmoeder. Op dag 4 is deze foto van de celdeling gemaakt, de eicel heeft hier een grootte van 40 duizendste van een millimeter.


1.jpg

Dag 6 en 7 

De celdeling is nu een flink stuk verder, de bevruchte eicel (vanaf nu de vrucht) bevat nu tussen de 24 en 40 cellen. De eicel is gegroeid naar 70 duizendste van een millimeter. Het blijft een wonder dat er celdelingen plaatsvinden na samensmelting van spermacel en eicel.

2.jpg

Dag 8 en 9 

Hier is ineens het ontstaan van de huid te zien, tevens worden het centraal zenuwstelsel al aangelegd.

 

3.jpg

Dag 10 en 11

Hier zien wij de cellen die voor de aanleg van het spijsverteringskanaal (wat uiteindelijk het maag-darmkanaal gaat worden) gaan zorgen.

 

 

4.jpg

Dag 12  
Hier zijn de cellen te zien die allereerst voor een ruggengraat gaan zorgen en later voor een skelet, de spieren en organen.

 

5.jpg

Dag 13 en 14  
Het ontstaan van het centrale zenuwstelsel is op deze foto te zien, wat in dag 8 in cellen aanwezig was, wordt nu verder ontwikkelt.

 

6.jpg

Alle cellen zijn druk bezig om alles goed aan te leggen. Zo is er bij de embryo al een kop en een staartzijde te onderscheiden. En zo klein dat de embryo nu nog is, het heeft al een ministaartje. Er heeft zich nu een hele huid rondom het embryo gevormd en een buisachtige structuur begint al een spijsverteringskanaal te vormen. En er is al een primitieve bloedsomloop aanwezig.

7.jpg

Dag 15 en 16 
Bij de embryo gaan zich 4 kieuwbogen ontwikkelen. Een opvallend kenmerk is dat het hoofdje nu prominent aanwezig is. Het hoofdje buigt zich naar de staart toe. De embryo is nu redelijk goed te meten en is tussen de 2 en 10 millimeter groot.

 

8.jpg

Dag 17 
De kleine hersenen worden ontwikkeld, tevens is het spijsverteringskanaal gereed om doorontwikkeld te worden en is er een begin gemaakt om een mondje aan te leggen.

 

9.jpg

Dag 18 en 19 
Oogjes en oortjes krijgen al een plaatsje.

 

 

10.jpg

Gisteren was het de beurt aan de kleine hersenen, vandaag wordt de hersenstam en de grote hersenen aangelegd. Tevens worden en voorpootjes en achterpootjes gevormd. De embryo ligt steeds in de bekende “foetushouding” helemaal opgerold met het hoofdje naar het staartje toe. 

11.jpg
12.jpg

Dag 20 
Er zit een kleine overlapping in de dagen, daar ook niet exact het tijdstip van bevruchting exact bekend is. Nu neemt het embryo een grote sprong voorwaarts en verandert en in korte tijd veel. De voorste kieuwbogen verdiepen zich en worden straks omgevormd tot gehoorgangen. Hoe klein alles ook nog is, in de oogjes wordt al pigment gevormd, wij hopen hier natuurlijk op een zo diepblauw mogelijk pigment Smile. Er worden slagaders en aders gevormd voor de definitieve bloedsomloop en de zenuwen worden door het hele lichaampje aangelegd. Tevens worden deze dagen enkele belangrijke organen aangelegd zoals de het strottenhoofd, de luchtpijpen, longen. Verdere ontwikkelingen in de slokdarm, maag en darmen, deze worden nu helemaal aangelegd. De schildklier, alvleesklier, de lever en de nieren zijn nu ook in aanleg aanwezig. De primitieve wervels van de ruggengraat (van hoofdje tot staartpunt) worden verder ontwikkeld. Inmiddels is onze embryo tussen de 10 – 24 millimeter
groot. Onvoorstelbaar dat in zo’n klein embryo al zo’n belangrijke organen gevormd worden.

13.jpg

Dag 21 t-m 23
Van hoofdje naar staart gebeuren in het kittenembryo van allerlei dingen. Zo wordt er een oorschelpje gevormd maar ook de oogleden. Het bekje ontwikkeld zich, de bovenlip, het tongetje en het verhemelte ontstaan. De schildklier, bijschildklier en het hart ontwikkelen zich tegelijkertijd met het immuunsysteem. Dat kan nu dan ook al lichaamsvreemde stoffen herkennen (medicijnen en dergelijke). Verder wordt er een begin gemaakt om het skelet en de spieren van elkaar de gaan afscheiden, zo worden nu onder andere de ribben gevormd, de rest van het skelet is nog allemaal van kraakbeen, dat later zal veranderen in botweefsel. De tenen aan de pootjes zijn nu als zwemvliesjes te onderscheiden, hiermee kunnen ze zich vanaf nu ook goed bewegen door de vruchtzak heen. Door de vliezen kunnen ze zich al zwemmend verplaatsen. De genitaliën worden ontwikkeld, en ons embryo is nu 13 – 30 mm groot. De grootte van het embryo is ook een gedeelte rasafhankelijk. Heb je een groot ras, dan zal het embryo ook tegen de hogere marge aanzitten. Birmaantjes zullen er tussenin zitten. Wat later in het stadium zal de grootte nog wat beïnvloed worden door de grootte van het nestje en de ruimte die ze in de baarmoeder hebben, maar daar is nu nog geen sprake van.

14.jpg

Dag 24 en 25 
In het hoofdje gebeurd deze 2 dagen vanalles, de kaken ontwikkelen zich, het verhemelte, de tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse. Dit is een orgaan dat vele hormonen doet aanmaken of seintjes naar andere hormoonmakende organen geeft, zodat deze hormonen gaan produceren. Allereerst zal de hypofyse voor het groeihormoon gaan zorgen en voor de stofwisseling. Op oudere leeftijd zal de hypofyse zich ook met de geslachtshormonen bezig gaan houden. Nu ontwikkelen ook de geslachtsorganen zich verder, de nieren en bijnieren gaan ook verder in ontwikkeling. De ruggengraat wordt nu omsloten door een vlies, in dat vlies zitten buiten de wervels ook de zenuwen al in en ontwikkelen zich zenuwknopen en van daaruit de zenuwuitlopers. Een zichtbare verandering is dat nu de tenen aan de voorpootjes zich van elkaar gaan afscheiden en los gaan zitten. De achterpootjes zijn wat achter in ontwikkeling, het afscheiden van de tenen gebeurd hier wat later.

15.jpg

Dag 26 t/m 28 
De tenen aan de achterpootjes zijn nu ook los van elkaar, en ons kattenembryo (kittenembryo) is nu ver af, alles zit erop en eraan, vanaf nu is het ook een foetus (kattenfoetus, kittenfoetus). Alles moet nog verder groeien en ontwikkelen, maar in de basis is alles al aanwezig. Verder worden nu de kin, mond (en aanleg tandjes in de kaak), neus en wangen gevormd. Het longvlies, buikvlies en middenrif ontstaan. Alle aangelegde “botten” zijn nu nog van kraakbeen, deze beginnen nu langzaam te verkalken. Onze foetus heeft is nu tussen de 21 en 40 millimeter. Moeilijk voor te stellen dat er in dit minikatje alles al aanwezig is… mooi wonder van moeder natuur wat onvoorstelbaar blijft.

16-1.jpg


Dag 29 t/m 32
Onze foetus groeit als kool Wink ook al zit hij bij mama in de buik Wink, hij is inmiddels al tussen de 25 en 50 millimeter. Over de aanwezige oogjes groeit nu een ooglid en de oortjes worden aangelegd. Maar ze beginnen nu ook al zichtbaar te worden als kleine driehoekjes. De gehoorsbeentjes, trommelvlies e.d. in het oor worden al gevormd. De blaas wordt aangelegd en de in de lever ontstaan de lobben (plooien voor een grotere oppervlakte te krijgen om het bloed makkelijker te kunnen zuiveren van afvalstoffen). Bij de vrouwelijke foetussen wordt nu ook al de baarmoeder aangelegd.

17.jpg


Dag 33 t/m 38 
De foetus blijft maar groeien is inmiddels tussen de 35 en 60 millimeter groot. De verhoudingen beginnen steeds meer de goede kant op te gaan en te lijken op een pasgeboren kitten. Al is het hoofdje op dit moment nog wat aan de grote kant. Aan de tenen worden nu nageltjes zichtbaar, de uitwendige genitaliën worden nu zichtbaar. 

18.jpg


Dag 39 t/m 44 
De huid van de foetus wordt dikker en begint te rimpelen. De oogjes zijn nu geheel af en zijn gesloten. Deze zullen ook pas na de geboorte open gaan. De oortjes zijn groter en het staartje wordt langer. De longblaasjes ontwikkelen zich en in de darmen worden darmvlokken gevormd. Onze foetus is nu tussen de 50 en 80 millimeter.

19.jpg


Dag 45 t/m 48 
Onze foetus alles is nu aangelegd, het hoeft alleen nog maar te groeien. Inmiddels is de foetus tussen de 59 en 125 millimeter. De haartjes beginnen te groeien en hullen het minikatje met een superzacht, fluweelachtig jasje.

20-1.jpg

Dag 49 t/m 59 
Onze foetus groeit op dit moment alleen nog maar en alle organen worden fijner afgewerkt en doorontwikkeld om de foetus op dag 59 levensvatbaar te maken. 

21.jpg


Dag 60 t/m 69 
Een dezer dagen zal de bevalling zich aankondigen en zullen de foetussen geboren worden als prachtige kittens. de moederpoes kan een slijmprop verliezen, maar dit is vaak niet altijd te zien, zeker als moederpoes zichzelf nog kan wassen van achteren. Als de poes pers weeën krijgt, dan duurt het niet al te lang meer. Dit is duidelijk aan de poes te zien en de meeste poezen vinden het prettig als je in de buurt blijft. Een bevalling verloopt meestal zonder problemen, al is het wel fijn als de dierenarts van tevoren ingelicht is, als er zich complicaties voordoen dan is hij op de hoogte.

dsc02511_1-1.jpg

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

11.12 | 10:48

Beste, ik zou graag Op uw wachtlijst komen voor een kitten.
Dank u
Mvg
Chris

...
01.12 | 15:22

Beste, wij zijn een gezin van vier en zouden heel graag een katje adopteren om veel liefde te geven xxx graag reservatie van onze droompoes

...
01.12 | 15:18

Supermooi <3 <3 <3

...
19.11 | 14:29

Beste hebben jullie moménteel nog een brits poesje zitten die we kunnen adopteren we zijn op zoek naar 1 als vriendje voor onze milo britse korthaar

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE